Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Ενότητα 2: Η εκπαίδευση των παιδιών στην αρχαία Αθήνα


ΕΝΟΤΗΤΑ 2:
Α΄ ΚΕΙΜΕΝΟ
Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ
ΠΛΑΤΩΝ , ΠΡΩΤΑΓΟΡΑΣ 325c-325c

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:

Στην Αθήνα διδάσκουν και νουθετούν (/συμβουλεύουν) τα παιδιά με φροντίδα (/επιμελημένα).Πρώτα πρώτα η παραμάνα και η μητέρα και ο παιδαγωγός και ο ίδιος ο πατέρας φροντίζουν πώς θα γίνει το παιδί πολύ καλό διδάσκοντας ότι το ένα είναι δίκαιο, το άλλο άδικο, αυτό ωραίο το άλλο άσχημο. Έπειτα, όταν τα παιδιά φτάσουν στην κατάλληλη ηλικία, οι γονείς τα στέλνουν στα σπίτια των δασκάλων, όπου οι δάσκαλοι της γραφής και της ανάγνωσης φροντίζουν να μάθουν γράμματα και να καταλαβαίνουν όσα είναι γραμμένα, ενώ οι κιθαριστές με το να παίζουν λύρα (/αυλό) προσπαθούν να τα κάνουν πιο ήμερα και να εξοικειώνουν την  ψυχή τους στο ρυθμό και την αρμονία. Ακόμη (/επιπλέον), τα παιδιά συχνάζουν στα γυμναστήρια και στις παλαίστρες, όπου οι δάσκαλοι της γυμναστικής κάνουν τα σώματά τους καλύτερα (/πιο δυνατά), για να μην αναγκάζονται να δειλιάζουν εξαιτίας της κακής σωματικής κατάστασης.

ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:
1.Ποιοι αναλάμβαναν τη διαπαιδαγώγηση των μικρών παιδιών στα πρώτα χρόνια της ζωής τους μέσα στο οικογενειακό τους περιβάλλον;
2.Ποιες ηθικές αρχές τους δίδασκαν;
3.Ποιοι ήταν οι δάσκαλοι των μικρών αγοριών και τι δίδασκε ο καθένας;
4.Για ποιο λόγο η εκπαίδευση των παιδιών περιελάμβανε το μάθημα της μουσικής;
5.Ποιος ήταν ο σκοπός της γυμναστικής στο πλαίσιο της εκπαίδευσης των παιδιών;
6.Να εντοπίσετε στο κείμενο στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι Αθηναίοι έδιναν μεγάλη σημασία στην πολύπλευρη εκπαίδευση των παιδιών.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου